Hoe herkent u een goede haartransplantatie specialist?

7 belangrijke vragen die u kunt stellen tijdens een consult

U heeft een afspraak gemaakt voor een consult. Welke vragen kunt u dan stellen om een duidelijk en compleet beeld te krijgen. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

Wie voert de transplantatie uit?

Haartransplantatie is een lucratieve business geworden en steeds meer artsen bieden een haartransplantatie behandeling aan. Echter een succesvolle haartransplantatie behoeft veel geduld en ervaring. Niet iedereen kan tot 8 uur lang geconcentreerd door een loopbrug kijken en werken. Om de kosten te drukken wordt er veelal gebuikt gemaakt van “assistenten”. Dit veelal niet medisch personeel is opgeleid tot “haartransplantatie specialisten”. Deze term is natuurlijk een grote onzin. Een assistent die geen medisch achtergrond heeft kan natuurlijk nooit operatie assistent of haartransplantatie assistent genoemd worden. Helaas zijn deze termen niet wettelijk vastgesteld en beschermd als titel. Haartransplantatie gaat niet enkel om haren uithalen en inzetten, er komt veel meer bij kijken, niet voor niets duurt een geneeskunde opleiding 6 jaar en operatie assistent 4 en verpleegkundige eveneens 4 jaar. Als elke ongetraind personeelslid met een cursusje zich al specialist mag noemen dan zijn deze officiele opleidingen vrijwel overbodig. Een arts heeft veel gevoel voor uw weefsel, een assistent niet. Een arts heeft verstand van anatomie fysiologie en biochemie, een assistent vaak niet. Een arts weet hoe hij moet handelen bij afwijkingen, een assistent vaak niet. Een arts weet wat er normaal uitziet en wat er niet normaal uitziet, een assistent vaak niet, hij of zij kan vaak alleen uithalen wat de arts getekend heeft. Een assistent mag absoluut onder geen enkele voorwaarde medicijnen toedienen. Een assistent zonder juiste opleiding (ik bedoel dan ook geen cursus van een paar weken) mag absoluut niet u snijden of prikken, onder toezicht van de arts of niet.

Vraag altijd wat de specialist vindt van FUT (strip)?

Een goede arts met de juiste kennis zal u nooit vertellen dat FUT ouderwets is of slecht is of dat het onwijs lelijke littekens achterlaat. Een arts met de juiste kennis en kunde weet dat FUT ook hele mooie resultaten kan geven en zelfs in sommige gevallen beter geschikt is dan FUE. Nadeel van FUT is dat het een grotere procedure is en beschikken over veel chirurgische ervaring is dan ook een vereiste. En als een kliniek graag haartransplantatie wil aanbieden maar niet beschikt over de juiste vakkundigheid dan zullen ze u inderdaad vertellen dat FUT ouderwets en slecht is en erg lelijke littekens achterlaat. Een vakkundig haartransplantatie arts moet u kunnen uitleggen dat de keuze om een FUE behandeling uit te voeren niet is omdat FUT zo slecht is, maar gezien uw persoonlijke situatie, uw huidtype, de dichtheid van u haren, na analyse en eenngoed lichamelijk onderzoek plus de ervaring van de arts, dat hij gelooft dan FUE de juiste keuze is voor u.

Een mooie gezegde is, als de hamer u enige wapen is, dan lijkt alles op een spijker, dit situatie moet u vermijden.

FUE of iFUE of advance FUE of FUE HT of FUE CT of stamcel of longitudinaal FUE of of of of…

Ik heb zelf al van bijna meer dan 100 namen gehoord voor FUE (Follicular Unit Extraction). Allereerst moet u weten dat er maar 1 manier is om een graft (haar,wortel,follikels ) uit te halen, namelijk door de huid snijden. Dit kan dan vervolgens op 2 manieren of een specialist haalt een reep weg dan is dan FUT, of de specialist haalt de grafts een voor een uit, dit is dan FUE. Stamcel methode bestaat niet, momenteel kunnen we de haren niet zodanig uithalen dat ze zowel aan de voorkant groeien als de plek dat ze uitgehaald zijn. Artsen die deze methode promoten kunt u echt vermijden. Het is niet dat ik het zeg maar de hele geneeskunde. Andere namen zijn allemaal puur en alleen commerciële nonsens. Extractie van de follikels door FUE kan op een manier namelijk door een punch (holle cilindervormige naald), die op 3 verschillende manieren gebruikt kan worden:
1-handmatig
2-boormachine
3-robot

Wat is de diameter van de punch dat u gebruikt?

De punches komen in verschillende diameters, echter voor een haartransplantatie wordt gebruik gemaakt van punches tussen 0.5mm en 1.3mm.

Dus hoe smaller de diameter hoe beter?

Nee, dat werkt niet zo, de grafts hebben een bepaalde diameters, hoe meer haren uit een graft komen hoe dikker dit graft is. Hoe smaller de punch hoe dunner de grafts die de arts uit kan halen.

Ik leg het u uit hoe het zit met de verschillende diameters:

Punch diameter 0.5 en 0.6: haalt alleen een enkele graft uit met een enkele haartjes (dit wordt gebruikt voor wimpers of wenkbrauwen, artsen die beweren dat ze stamcel transplantie doen, doen halen de grafts uit met 0.5mm, er komt helemaal geen speciale stamceltransplantatie” aan de pas).
Punch diameter 0.7: haalt met name grafts met 1 enkele haar uit, maar ook grafts met dubbele haren. In veel mindere mate kunnen specialisten grafts met 3 haren uithalen, dit is geschikt als enkel de haarlijn versterkt moet worden zonder verder dieper in de haargrens te gaan. Maar ook voor baard transplantatie kan dit goed gebruikt worden.
Punch diameter 0.8: haalt meer grafts met 1 of 2 of 3 haren uit, heel soms ook een graft met 4 haartjes, dit is een goede punch, indien u van u zelf toch wat dunnere haren heeft
Punch diameter 0.9: haalt grafts met 1 of 2 of 3 en 4 haartjes, is het meest gebruikte punch bij ervaren artsen.
Punch diameter 1.0: haalt vrijwel alles uit wat mogelijk is, dus grafts van een enkele haartje tot grafts met 5 haren. Wordt meestal gebruikt bij patiënten die al een FUE hebben ondergaan en de donor regio is al 1 of 2 goed gebruikt voor eerdere haartransplantatie.
Punch diameter 1.1 en 1.2 wordt door onervaren artsen gebruikt, hierdoor is de kans op beschadiging van de grafts minder.
Punches boven 1.3mm kunnen worden gebruikt bij patiënten met veel littekens die een graft nodig hebben met meer weefsel om de overlevings kans van de grafts mogelijk te vergroten.

Hoeveel haren heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van vele factoren, de belangrijkste factor is het oppervlakte van de kale regio. Maar ook de andere factoren zijn zeer belangrijk. Een haartransplantatie gaat niet om zoveel mogelijk haren beloven aan de patiënt maar een natuurlijke resultaat bereiken op een zo veilig mogelijk manier voor de patiënt. Factoren die bepalen hoeveel haren nodig zijn: de stadium van de kaalheid, de reden van de haaruitval, de dichtheid van de haren rondom de kale plek, de dichtheid van de haren in de donor regio, de soepelheid van de huid. De leeftijd van de patiënt, algehele conditie van de patiënt, medicijn gebruik etc. etc. u kunt er vanuit gaan dat als een consultant meer dan 4000 haren per dag belooft deze niet de waarheid spreekt.

Helaas komen we nog regelmatig klinieken tegen die meer beloven dat werkelijk gedaan kan worden.

Haren kunnen maar een bepaalde tijd buiten het lichaam overleven (zie pagina hypothermosol) hier onder een voorbeeld: er vanuit gaande dat het een makkelijke gemiddelde haartransplantatie betreft:
Extractie snelheid tussen 800 grafts (dus 15 grafts per minuut) per uur betekent bij 2000 grafts indien non stop gewerkt wordt, minimaal 2,5 uur, maar u moet niet vergeten de regio moet ook verdoofd worden daar is ook 30 minuten voor nodig dus dat zijn al 3 uurtjes. Kleine pauze van 30 minuten. De kale regio verdoven 30 minuten, implanteren met snelheid van 400 per uur, dan heeft de specialist 5 uur nodig om het in te zetten. Dit betekent al volle 8 uur en uit ervaring kan ik u vertellen dat het bijna altijd een uurtje uitloopt, dus 9 uur.
9 uur plat liggen, in dezelfde houding, dat is gewoon te lang.
Meestal moet tussen door ook gemiddeld 2 keer kleinere pauze ingelast worden (even stretchen of toilet bezoek van de patient).
Overleving van de grafts wordt na 3-4 uur al minder (wat eerst uitgehaald is gaat er ook het eerst weer in, hierdoor blijven de grafts niet langer dan 4 uur uit het lichaam.
Maar 2000 grafts is al heel veel, bij verkeerde aantal haren neemt ook de kans op complicaties toe.

Wat zijn de complicaties?

Bij elk medische behandeling zijn er kansen op complicaties, bij elke handeling waar medicijnen toegediend worden zijn er kansen op allergische reactie.
Bij elke operatie of procedure waar het huid gepenetreed wordt is er kans op infectie (wordt zover mogelijk gedekt met antibiotica).
Verder kunnen er FUE specifieke complicaties voorkomen: als de haren te dicht bij elkaar geplaatst worden, komt de bloedvoorziening van dat plek in problemen, hierdoor krijgen de grafts onvoldoende bloed maar ook de huid sterft af, dit noemen we necrosis. Dit plek kan klein zijn van een paar mm tot grotere plekken.
Er zijn veel andere complicaties ook mogelijk zoals follicolitis, nabloeding, hyoertrofische littekens en nog veel meer.

Laat u goed informeren voordat u aan een haartransplantatie begint. Een goede arts is niet een arts die veel meer haren plaats dan andere maar een arts die geen risico’s neemt voor een cosmetische behandeling en een arts die ervaren genoeg is om evt. complicaties goed op te lossen.

 

Onze haartransplantatie specialist aan het woord

.

VEILIGHEID
Al onze behandelingen voldoen aan de strenge eisen van de inspectie van gezondheidszorg. Onze specialisten maken gebruik van de beste en meest veilige behandelmethodes.

KWALITEIT & BETAALBAAR
Iedereen moet kunnen rekenen op goede zorg. Wij houden ons scherp aan de hoogste eisen omtrent hygiëne, veiligheid en kwaliteit. Wij bieden zorg van hoge kwaliteit, toegankelijk en betaalbaar en doen onze uiterste best een zo hoog mogelijk niveau na te streven. Nu, en de toekomst.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *